SASTANAK- PRIOPĆENJE

OŠ Krapinske Toplice, MZO, ministar Radovan Fuchs
SASTANAK- PRIOPĆENJE

 

Poštovane kolegice i kolege,

 

U ponedjeljak 13. rujna 2021. sudjelovala sam na sastanku kao predsjednica Udruge u OŠ Krapinske Toplice.

Sastanku su nazočili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, glavni savjetnik ministra Božo Pavičin, državni tajnik Tomislav Paljak, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Vesna Šerepac te ravnatelj OŠ Krapinske Toplice Samson Štibohar.

Ministarstvo, na čelu s ministrom, pruža sveobuhvatnu pomoć i podršku djelatnicima i učenicima OŠ Krapinske Toplice.

Dotakli smo se i teškog položaja ravnatelja u kriznim situacijama te suradnje svih službi s Ministarstvom u navedenim slučajevima.

Svakodnevno se susrećemo sa sve izazovnijim problemima. Ukoliko u školskom timu imate dostupnu stručnu službu, probleme rješavate uz njihovu pomoć, no nerijetko ste prepušteni sami sebi. Pritisci vanjskih dionika sustava, ponajviše roditelja, sve su veći. Svake školske godine susrećemo se s nezadovoljstvom roditelja oko zaključivanja ocjena, slaganja razrednih odjela te općenite organizacije rada.

Naše Ministarstvo svjesno je svih problema i odgovornosti s kojima se susrećemo. Najveći naglasak bit će na nama ravnateljima kao najvažnijim partnerima Ministarstva. Dogovoreno je da ćemo surađivati u rješavanju svih problema na koje moramo jasno ukazivati.

Složni smo da je svaki ravnatelj rukovoditelj škole s raznim kompetencijama i iznimnih sposobnosti kako bi se nosio sa svim izazovima.

Predložili smo izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje će omogućit poboljšanje položaja ravnatelja kroz promjenu načina izbora te ukidanje mandatnog razdoblja. Također, uz navedene izmjene Zakona, koje su za nas ključne, potrebno je ukazati i na plaće ravnatelja koje moraju pratiti odgovornost i sveobuhvatnost poslova koje naše radno mjesto donosi.

Promjene koje nas čekaju ključne su za nas i naše škole.

 

S poštovanjem,

Antonija Mirosavljević, prof.

predsjednica HUROŠ-a