Priopćenje

Incident u OŠ Krapinske Toplice
Priopćenje

U petak, 10. rujna 2021. godine, skupina prosvjednika nasilno je ušla u prostorije Osnovne škole Krapinske Toplice. Najprije je organiziran prosvjed ispred zgrade Škole zbog donošenja odluke o obveznom nošenju maski u zajedničkim prostorima Škole.

Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola oštro osuđuje svaki oblik nasilja te zahtjeva strogo kažnjavanje organizatora i svih sudionika koji su svojim postupcima ugrozili sigurnost i dobrobit učenika i djelatnika  OŠ Krapinske Toplice.

Zahtijevamo brzu reakciju Ministarstva znanosti i obrazovanja te ministra Radovana Fuchsa. Očekujemo rješavanje problema sigurnosti u svim odgojno- obrazovnim ustanovama.

Izmjenama Kaznenog zakona status službene osobe dodijeljen je i stručnim radnicima koji obavljaju poslove iz djelatnosti socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja. U skladu s odredbama Kaznenog zakona očekujemo primjerenu kaznu za počinitelje.

Polazak učenika u 1. razred veliki je trenutak za cijelu obitelj, a osobito za dijete koje se prvi puta susreće s ulogom učenika. Osim uzbuđenja i očekivanih reakcija pred odrastanjem, novinom i promjenom, većina djece neće doživjeti veliki stres. Nažalost, to ne možemo reći i za učenike 1. razreda OŠ Krapinske Toplice na koje je ovaj nemili događaj ostavio traumatične posljedice.

Navedeni nasilnički čin negativno će utjecati na osjećaj sigurnosti i psihičko zdravlje učenika, roditelja te djelatnika.

Zabrinuti smo zbog sve većeg broja slučajeva fizičkih i verbalnih napada na učenike i prosvjetne djelatnike te ovim putem želimo osvijestiti javnost o problemu nasilja.

Očekujemo da se ravnateljima školskih ustanova omogući provođenje odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja bez pritiska, prijetnji i incidenata.

 

S poštovanjem,

Antonija Mirosavljević, prof.

Predsjednica HUROŠ-a